HIPOCRATE (HIPPOKRATES) DIN COS

HIPOCRATE (HIPPOKRATES) DIN COS (460 -circa 377 i. Hr.), cel mai mare medic al antichitatii, considerat .^parintele medicine^.

Meritui principal al lui Hipocrate consta in indepartarea din medicina a magiei ji a superstitiilor. Daca majoritatea predecesorilor sai pomeau de la teorie la experienja, Hipocrate susjine, pentru prima oara, principiul fundamental al observatiei rationale, considerand ca bolile au cauze specifice, iar tratamentele trebuie sa corecteze circumstantele aparitiei acestora. El a defmit pentru totdeauna medicina ca o arti iji o §tiin;a, ambele componente ale medicinei fluid in esenta lor umane, deoarece ,,nu existd iubire pentru medicina jdrd iubire pentru oament^. 

Hipocrate practica o examinare a pacientilor de o remarcabila precizie ji varietate, iar remediile pe care Ie recomanda erau de origine naturala, uneori inoperante, dar niciodata periculoase. Doctrina hipocratica este cuprinsa in Corpus hippocraticum. colectie de scrieri variate ca stil (foarte probabil redactate §i de elevi ai maestrului). Datelor medicale Ie sunt asociale aforismele perenul Jurdmdnt hipocratic.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.