Inima

Inima este un organ situat in mediastin, orientat cu varful in stanga, in jos şi inainte şi cu baza in sus, la dreapta şi inapoi.

Din punctele de vedere anatomic, fiziologic  şi patologic se deosebesc o inimă (cord) şi o inimă dreaptă.

Inima stângă este alcătuită din atriul şi ventriculul stâng, separate prin orificiul atrioventricular. Orificiul atrioventricular stâng sau mitral este prevăzut cu două valve care îl inchid in timpul şistolei şi îl lasă deschis in timpul diastolei.

Ventriculul stâng primeşte in diastolă sângele care vine din atriul stâng, iar in şistolă îl evacuează in artera aortă prin orificiul aortic, prevăzut cu trei valve de aspect semilunar (valvula şigmoidă aortică) .

Orificiul mitral şi cel aortic constituie sediul de elecţie al cardiopatiilor reumatismale ( stenoza mitrală şi insuficienţa aortică ).

Inima dreaptă este alcătuită din atriul şi ventriculul drept, separate prin orificiul atrioventricular drept.

Atriul drept primeşte sânge din marea circulaţie prin orificiile venei cave superioare şi ale venei cave inferioare.

Orificiul atrioventricular drept sau orificiu tricuspid este prevăzut cu trei valve, care inchid orificiu in şistola şi îl deschid in diastolă.

Ventriculul drept primeşte sânge din atriu drept in timpul diastolei şi îl evacuează in timpul şistolei in artera pulmonară, prin orificiul  pulmonar, prevăzut ca şi orificiu aortic cu trei valve de aspect semilunar.

Inima dreaptă este motorul micii circulaţii. Există deci o mare circulaţie sau circulaţie şistemica şi o mică circulaţie sau circulaţie pulmonară. Pereţii atriilor şi ventriculilor se contractă ritmic: mai intâi cele două atrii , apoi cei doi ventriculi , sincron , expulzând aceeaşi cantitate de sânge pe care o primesc. Atriul drept primeşte sângele venos din intreg organismul prin venele care îl împing in atriul stâng , de unde, prin arterele pulmonare , ajunge in atriul stâng de unde trece in ventriculul şi de aici prin artera aortă este distribuit in   toate ţesuturile şi organele.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.