Iohannis, la HeForShe: Până în 2020, 70% din instituţiile publice vor avea experţi în egalitatea de gen (video)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, la HeForShe, eveniment iniţiat de UN Women, că România a creat o nouă profesie pentru încurajarea politicilor privind egalitatea de gen, până în 2020 urmând ca 70% din instituţiile publice să aibă experţi pe acest domeniu.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 20 septembrie 2017, la New York, Statele Unite ale Americii, intervenția națională în cadrul lansării Raportului comun HeForShe 10x10x10 IMPACT Champions.

Vă prezentăm în continuare textul intervenției și traducerea în limba română:

„Dragi colegi campioni IMPACT,

Stimați Președinți și Prim-miniștri,

Doamnă Director executiv,

Doamnelor și domnilor,

Este o onoare pentru mine să fac parte din prima generație de Campioni Impact (IMPACT Champions), care se află în prim-planul mișcării pentru egalitatea de gen.

În urmă cu doi ani, m-am alăturat acestei inițiative având cea mai profundă convingere că egalitatea între bărbați și femei reprezintă un pilon al societăților corecte, coezive și orientate spre viitor.

Raportul, lansat astăzi, dovedește faptul că progresul este într-adevăr posibil. Din acest motiv, evenimentul de astăzi trebuie să aducă un angajament reînnoit de a promova și mai mult egalitatea de gen la nivel mondial.

Doamnelor și domnilor,

În România, suntem pe deplin angajați în susținerea unei abordări integratoare a egalității de gen (gender mainstreaming) ca element-cheie pentru promovarea politicilor sensibile la problematica egalității de gen și ca un instrument puternic de protecție și sprijin pentru victimele violenței domestice.

S-au înregistrat progrese semnificative începând cu anul 2015, atunci când am acceptat rolul de campion IMPACT HeForShe. Așadar, permiteți-mi să vorbesc despre o inițiativă concretă, care cred că a avut un impact pozitiv și va genera efecte în anii următori. Mă refer aici la unul dintre Angajamentele de Impact ale României, și anume crearea unei noi profesii, cea de expert în egalitatea de gen.

Ideea principală a acestei inițiative a fost de a instrui specialiști în domeniul egalității de gen, pentru a susține măsurile de prevenire și combatere a violenței domestice și pentru a servi drept Ambasadori ai Egalității la nivelul societăților noastre. Nevoia de a implementa această nouă profesie a venit în urma înțelegerii faptului că numai un efort instituționalizat ar duce la schimbarea concretă și cuantificabilă a mentalității. Am realizat faptul că trebuie să transformăm această inițiativă într-o abordare la nivelul întregului guvern.

De aceea, această profesie vizează toți actorii implicați în elaborarea și implementarea politicilor publice și se aplică tuturor sectoarelor publice care joacă un rol în asigurarea unei abordări integratoare active a egalității de gen – asistență socială, poliție, justiție, controlul frontierelor, jandarmerie, personal penitenciar.

Până în prezent, au fost pregătiți peste 1.100 de experți în egalitate de șanse, care lucrează cu administrația publică locală și centrală. Până în 2020, 70% dintre instituțiile publice naționale și locale din România vor avea experți și specialiști în egalitatea de gen.

Pentru a asigura continuitatea acestei inițiative, lucrăm în prezent la o nouă Strategie națională de promovare a egalității de gen și de prevenirea și combatere a violenței domestice, pentru perioada 2018-2021, precum și la planul operațional de acțiune aferent.

În urma impactului pozitiv la nivel național al acestei noi profesii, Strategia Națională se va concentra, de asemenea, pe formarea unei rețele naționale de experți în acest domeniu.

România își menține angajamentul de a împărtăși experiența sa și lecțiile învățate în urma implementării acestui program.

Înainte de a încheia, aș vrea să menționez faptul că, în luna noiembrie, în acest an, voi acorda Înaltul Patronaj, în calitate de Președinte al României și de campion Impact HeForShe, unei Conferințe pe teme de antreprenoriat și capacitarea economică a femeilor, organizate la București împreună cu Organizația Internațională a Francofoniei.

Această conferință va reprezenta o oportunitate pentru 400 de femei de afaceri francofone din 80 de țări din întreaga lume de a se implica în dezbatere și de a împărtăși experiențe și bune practici. Ca urmare a acestui eveniment, va fi creată o rețea-platformă, care să permită participanților să continue dezbaterile începute la București.

Doamnelor si domnilor,

Am ajuns foarte departe, dar mai avem mult de muncă în continuare. Vă invit pe toți să vă asumați această provocare, deoarece nu există niciun sector de activitate în care o abordare integratoare a dimensiunii de gen nu este necesară! Așadar, haideți să schimbăm lucrurile împreună!

Vă mulțumesc!

Comentarii

Leave a Reply