Isărescu: Cursul tinde să se aprecieze probabil şi datorită vânzărilor de valută pe care le fac engros-iştii

Cursul valutar tinde să se aprecieze, iar una dintre cauze ar putea fi vânzarea de valută de către traderii care cumpără cereale din România, a afirmat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Nu facem prognoze de curs şi nu comentăm foarte mult piaţa valutară, dar descurajăm, să-i spunem, ştirile acestea care vorbesc despre o explozie a cursului şi aşa mai departe. Pot să vă spun atât, că în prezent, probabil şi datorită vânzărilor de valută pe care le fac engros-iştii, traderii, care cumpără cereale din România, cursul tinde să se aprecieze şi este maximumul de informaţie pe care pot să vi-l dau. De ce? Pentru că nu ne interesează nici aprecierea cursului atâta vreme cât avem un deficit mare al balanţei comerciale. Importăm mult mai mult decât exportăm”, a declarat Mugur Isărescu.

El a menţionat că jocul BNR în privinţa cursului de schimb trebuie să fie foarte inteligent pentru că apreciere a cursului ar putea duce la agravarea deficitelor externe şi va produce ulterior mai mult rău decât bine.

Moneda naţională s-a întărit în raport cu euro şi se tranzacţionează în prezent la 4,7352 lei pentru un euro, după ce a atins pe 25 ianuarie valoarea de 4,7648.

Mugur Isărescu a mai spus că anul trecut inflaţia a ajuns la 5%, dar spre finalul anului a coborât la 3,5-3,4%. Guvernatorul BNR a afirmat că în prezent România are ce mai ridicat nivel al inflaţiei din UE, dar până la finalul anului pe primul loc va ajunge Ungaria. AGERPRES

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.