Kenya și Malawi, zone de testare a unui card de vaccinare injectat sub piele

Inginerii americani au dezvoltat etichetarea subcutanată și vaccinarea încapsulată cu nanoparticule.

Inginerii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au inventat nanoparticule injectabile sub piele care emit o lumină fluorescentă invizibilă cu ochiul liber, dar vizibilă de către un smartphone și care ar putea fi folosite într-o zi pentru a confirma că persoana a fost vaccinată.

Fundația Gates, care finanțează proiectul, a lansat, de asemenea, sondaje de opinie în Kenya, Malawi și Bangladesh pentru a stabili dacă oamenii vor fi gata să adopte aceste puncte cuantice microscopice sau preferă să rămână cu cărțile vechi de vaccinare.

Ideea este să scrie dovada vaccinării pe corp, argumentând că în țările în curs de dezvoltare cardurile de vaccinare pe hârtie sunt adesea greșite sau incomplete și nu există înregistrări medicale electronice.

Sistemul, descris în revista Science Translational Medicine, a fost testat până acum doar pe șobolani, dar cercetătorii, finanțați de Fundația Bill și Melinda Gates (partenerul Monde Afrique ), speră să le testeze pe oameni în Africa, în următorii doi ani, a declarat pentru AFP coautorul Ana Jaklenec, inginer biomedical la MIT.

Inginerii au petrecut mult timp pentru a găsi componente care sunt sigure pentru organism, stabile și capabile să dureze câțiva ani, însă…

Cruce luminiscentă

Rețeta finală este compusă din nanocristale pe bază de cupru, numite puncte cuantice , diametru de 3,7 nanometri (nm) și încapsulate în microparticule de 16 micrometri (μm, 1 μm este egal cu o milionime de metru și 1 nm este egal cu o miliardime). Întregul este injectat de un plasture de micro-lungime de 1,5 mm.

După ce au fost aplicate pe piele timp de două minute, micro-particulele se dizolvă și lasă puncte mici sub piele, distribuite de exemplu sub formă de cerc sau cruce. Aceste mici puncte sunt eidențiate de o parte din spectrul luminii invizibile pentru noi, aproape de infraroșu.

Un smartphone modificat, îndreptat spre piele, face ca cercul sau crucea să pară fluorescente pe ecran. Cercetătorii ar dori să vadă vaccinul împotriva rujeolei injectat cu aceste mici puncte. Un medic mai târziu ar putea recomanda un smartphone pentru a verifica dacă persoana a fost vaccinată.

Se presupune că tehnica este mai durabilă decât marcajul de pâslă de neșters, pentru care cercetătorii au simulat cinci ani de expunere la soare. Și necesită mai puțină tehnologie decât o scanare a irisului sau întreținerea bazelor de date medicale.

Limita conceptului este că tehnica va fi utilă pentru identificarea copiilor nevaccinați doar dacă va deveni instrumentul exclusiv. De asemenea, vor accepta oamenii mai multe marcaje sub piele pentru fiecare vaccin? Și ce se va întâmpla cu punctele în care trupurile copiilor vor crește?

Fundația Gates continuă proiectul și finanțează sondajele de opinie din Kenya, Malawi și Bangladesh pentru a stabili dacă oamenii vor fi gata să adopte aceste puncte cuantice microscopice sau preferă să se lipească de cărțile vechi de vaccinare.

Surse: https://www.lemonde.fr/afrique/article/2019/12/19/le-kenya-et-le-malawi-zones-test-pour-un-carnet-de-vaccination-injecte-sous-la-peau_6023461_3212.html

http://www.rfi.fr/en/wires/20191218-mit-develops-dye-storing-medical-records-under-skin

Comentarii

Leave a Reply