Laura Codruța Kovesi, prezentată ca o eroină de Washington Post. „Șefa asediată a anticorupției din România se mândrește”

Laura Codruța Kovesi, prezentată ca o eroină de Washington Post. Șefa „asediată” a anticorupției din România, așa cum este descrisă de jurnaliștii americani, a afirmat că procurorii DNA au investigat un număr record de cazuri, în contextul în care atacurilor politice asupra luptei împotriva corupției s-au intensificat.

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a prezentat, miercuri, bilanțul anual al DNA, potrivit căruia, în 2017, 1.000 de funcționari publici au fost trimiși în judecată, inclusiv trei miniști, șase parlamentari și un fost președinte al Parlamentului.

Kovesi a afirmat că DNA a inculpat cu succes 713 demnitari, printre care 28 de primari, 38 de directori ai unor instituții publice și un senator.

Cu toate acestea, procurorul-șef al DNA a avertizat că fenomenul corupției este încă foarte răspândit, acuzând că unii directori de spitale au luat mite de milioane de euro, în vreme ce valoarea fondurilor europene delapidate s-a dublat.

Președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Kovesi pentru activitatea DNA, afirmând că „cifrele nu mint”.

Șeful statului a catalogat atacurile asupra credibilității DNA drept „manifestarea virulentă a disperării a unor oameni care vor să subordoneze justiția politicului”. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi. Solicitarea a primit, marți, aviz negativ, de la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Iohannis are ultimul cuvânt de spus în privința destituirii ei, lucru ce pare improbabil.

Kovesi a afirmat miercuri că DNA a instituit noi mecanisme pentur a investiga acuzațiile de neprofesionalism sau de ilegalitate care planează asupra procurorilor. Anul trecut au fost concediați doi procurori.

Potrivit Washington Post, Uniunea Europeană menține sistemul de justiție al României sub monitorizare specială. România se numără printre cele mai corupte țări din UE.

În 2017, Partidul Social Democrat, aflat la putere, a încercat „să dezincrimineze mai multe infracțiuni de corupție, fapt ce a stârnit cele mai mari proteste de stradă din România de după sfârșitul comunismului”, potrivit jurnaliștilor de la Washington Post.

sursa: libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.