Legea care ar fi putut să o salveze pe Alexandra a fost contestată la CCR de Klaus Iohannis

Legea care ar fi putut să o salveze pe Alexandra, tânăra din Caracal, de la o soartă teribilă putea fi promulgată de președintele Iohannis încă din decembrie 2018. Șeful statului a ales, în schimb, să o atace la CCR. Iohannis a preferat să blocheze actul normativ care dă puteri sporite polițiștilor – PENTRU A SALVA VIEȚI – pentru că îi lipsea avizul CSAT și pentru că restrângea drepturile celor care încalcă legea. Corect, nu?

Ce aspecte ale legii a criticat Iohannis, mai exact? Faptul că polițistul ar fi fost îndreptățit să pătrundă „în orice mod într-o locuință sau orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană zică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentantului legal”. Nu a fost pe placul președintelui nostru nici prevederea prin care polițistului îi este oferit dreptul să legitimeze și să stabilească identitatea unei persoane în situația în care „aceasta încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală”.

Și aici, motivul a frizat absurdul: sintagma „motive verosimile” nu era explicată în actul normativ! Nu în ultimul rând, Iohannis a atacat și prevederile care îi permit polițistului să conducă un individ la sediul poliției dacă „din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori bunurilor aflate asupra sa creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală”. De această dată, președintele a fost preocupat de libertățile individuale ale celor care încalcă legea. Legea e acum, bineînțeles, tot la Curtea Constituțională, pentru că, inspirați de șeful statului, și PNL și USR au atacat-o la CCR.

Practic, timp de 7 luni, Opoziția din România în frunte cu președintele Iohannis au blocat legea care ar fi dat dreptul polițiștilor de a salva vieți. Dacă nu ar fi făcut-o, aceasta era acum în vigoare, iar Alexandra trăia.

a se vedea si Legea care le dă puteri sporite polițiștilor, contestată la CCR de Klaus Iohannis

Sursa https://politice.net

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.