Nineteen Eighty-Four (1984)

Nineteen Eighty-Four (1984)

Bazat pe capodopera literara a lui George Orwell, filmul imagineaza un viitor sumbru, o Anglie dominata de un regim totalitarist. In Londra, Winston este un functionar marunt al guvernului, ocupandu-se cu adaptarea operelor literare la mentalitatea curenta a regimului. Intre el si Julia se leaga o relatie secreta, ce trebuie ferita de ochii lui Big Brother – un simbol al statului. Intimul paradis va fi in curand spulberat si cei doi indragostiti supusi unor groaznice torturi, in scopul reeducarii.

Romanul 1984 a fost scris in 1948 (observati inversarea ultimilor doua cifre) si un an mai tarziu a aparut in librarii. Filmul a debutat pe marile ecrane in decembrie 1984. Din aceste amanunte se pot face anumite constatari. Distopia lui Orwell este cert o proiectie a lumii totalitarismului bolsevico-stalinist asupra lumii occidentale, in plina convalescenta dupa distrugerile cauzate de razboi. Erau timpurile cand Sartre si intelectualii occidentali pro-stalinisti, negau ororile Gulagului comunist. Alexandr Soljeniţîn nu era existent pentru ei inca. Michael Radford a realizat ecranizarea ca o proiectie in timp. Falimentul sistemului totalitar datorita “Stagnarii Brejneviene” era aproape declansata, zorii “perestroikai” si ai “glasnostului” mijeau o data cu aparitia pe firmament a lui Gorbaciov. Filmul 1984 trebuia sa fie construit altfel decat romanul. Cele doua genii actoricesti Richard Burton si John Hurt au facut spectatorul sa fie lipit de fotoliu in timpul celor 113′ cat a durat proiectia. Pentru romanii care au vizionat filmul in conditii de clandestinitate anterior lui ’89, efectul a fost de miere pe rana. Impreuna cu samizdatele “Arhipelagului Gulag” si filmul “Pink Floyd The Wall” a intretinut speranta ca Europa nu ne uitase si ca vor veni si alte timpuri cand oroarea numita comunism va fi uitata.

Nineteen Eighty-Four, film britanic, cunoscut si ca 1984, aparut in 1984 in regia lui Michael Radford.
In rolurile principale: John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton.
Caseta film Nineteen Eighty-Four
Titlul original: Nineteen Eighty-Four
Regia: Michael Radford
Scenariul: Michael Radford, George Orwell
Distributia: John Hurt (Winston Smith), Richard Burton (O’Brien), Suzanna Hamilton (Julia), Cyril Cusack (Domnul Charrington), Gregor Fisher (Parsons),
James Walker (Syme), Andrew Wilde (Tillotson), Corina Seddon (Doamna Smith), Rupert Baderman (tanarul Winston Smith), Bob Flag (Big Brother), John
Boswall (Emmanuel Goldstein), Phyllis Logan..
Durata: 110 minute
An: 1984
Gen: Drama/Romantic/SF
Filmul – Nineteen Eighty-Four
Filmul este dedicat memoriei lui Richard Burton; a fost ultimul său rol – actorul a murit in Elvetia cu doua luni înaintea premierei.
Nineteen Eighty-Four, film bazat pe romanul “Nineteen Eighty-Four” scris de George Orwell; filmul urmareste viata lui Winston Smith in tara Oceania, o tara condusa de un guvern totalitar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.