O capsulă spațială rusă Soyuz MS-11 care transportă astronauți care se întorc de la stațiile Spațiului Internațional în stepele din sud-estul Kazahstanului

O capsulă Soyuz la bordul căreia se afla cosmonautul Oleg Kononenko şi astronauţii Anne McClain şi David Saint-Jacques a aterizat, marți, în Kazahstan la ora locală 8:48 (02:47 GMT), potrivit NASA. După o perioadă de șase luni petrecută în spaţiu, astronauții au avut nevoie de ajutor pentru a ieşi din capsulă. Specialişti de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan i-au asistat la coborâre pe cei trei.

24 iunie 2019- Un cosmonaut rus și astronauți din Statele Unite și Canada au revenit pe Pământ după ce au petrecut mai mult de 200 de zile la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Oleg Kononenko, cu agenția spațială rusă Roscosmos, Anne McClain de la NASA și astronautul canadian al agenției spațiale, David Saint-Jacques, a aterizat luni la bordul navei ruse Soyuz MS-11 luni (24 iunie). Coborâtă de parașută și încetinită de către propulsoarele de frânare, capsula sa atins în partea de sud-est a orașului Dzhezkazgan pe stepa Kazahstanului, la 10:47 pm EDT (0247 GMT sau 8:47 am ora locală pe 25 iunie).

Aterizarea a dus la închiderea misiunii de 204 de zile a echipajului, care la văzut pe Kononenko, McClain și Saint-Jacques în cadrul echipelor de expediție ale celei de-a 58-a și a 59-a expediții. Trioul a ajuns la laboratorul de orbităpe 3 decembrie 2018.

„Este nevoie de aproximativ 3,5 ore între decolarea de la stația spațială până la aterizarea în Kazahstan. A fost descrisă ca un roller coaster sau o mașină de spălat – dinamică, dar și un proces precis și foarte coregrafic”, a scris McClain pe Twitter cu o săptămână înainte de a veni acasă.

Kononenko, McClain și Saint-Jacques au început să se întoarcă pe Pământ la ora 19:25 EDT (2325 GMT), când navele lor spațiale Soyuz MS-11 s-au separat de modulul Poisk de la stația spațială. Plecarea lor a lăsat în urmă cosmonautul Aleksey Ovchinin de la Roscosmos și astronauții NASA Christina Koch și Nick Hague pentru a începe expediția 60.

Un nou echipaj de trei persoane, inclusiv Aleksandr Skvortsov de la Rocosmos, astronautul NASA Drew Morgan și Luca Parmitano de la Agenția Spațială Europeană, sunt programate să lanseze pe Soyuz MS-13 la stația spațială în 20 iulie.

Pe teren în Kazahstan, Kononenko , McClain și Saint-Jacques au fost întâmpinați de forțele rusești de redresare, împreună cu reprezentanți și echipe medicale din cadrul NASA și Agenția Spațială Canadiană. Cei trei colegi de la Soyuz MS-11 păreau să fie în stare bună în momentul în care au început să se adapteze la gravitate în timp ce făceau scurte verificări medicale.

„Este chiar uimitor modul in care mintea si corpul uman se pot adapta la medii noi. Cum o data incredibila poate deveni atat de normala”, a scris McClain pe Twitter joi (20 iunie), cu patru zile inainte de intoarcerea pe Pamant. „Îi încurajez pe toți oamenii să facă ceva din zona dvs. de confort, care te obligă să te adaptezi. Veți fi plăcut surprins de capacitățile tale”.

În ultimele șase luni, membrii echipajului de expediție 58/59 au ajutat la efectuarea a sute de experimente științifice și au supravegheat sosirea și plecarea mai multor nave de resupply. Ei au fost, de asemenea, în loc să primească prima echipă comercială americană de echipaj spațial, SpaceX’s Crew Dragon, pe misiunea sa de demo-necuviință .

McClain și Saint-Jacques se distrau cu indicatorul zero-g al echipajului Dragon,jucărie de pluș, pe care McClain la numit „Micul Pământ”. Ea și Saint-Jacques se răsucesc, fotografindu-și papusa în jurul stației spațiului, apoi împărtășind imaginile pe Twitter într-un răspuns bun.

McClain, Saint-Jacques și Kononenko au efectuat, de asemenea, interviuri. McClain și Saint-Jacques s-au aventurat împreună pentru a rula cablurile de alimentare și de rețea în ceea ce privește cea de-a doua activitate a lui McClain și prima extravehiculară (EVA) a lui Saint-Jacques.

Kononenko a adăugat încă două runde de spațiu la cele trei anterioare, incluzând un EVA pentru a tăia și inspecta locul unei scurgeri de presiune în nava spațiale Soyuz MS-09 .

„Am încercat să îndeplinim toate sarcinile care ne-au fost atribuite”, a declarat Kononenko în timpul unei scurte schimbări de ceremonii de comandă desfășurate duminică (23 iunie) la bordul stației spațiale. „Toți membrii echipajului au participat la mersul nostru în spațiu, cu toții am efectuat o mulțime de experimente, au fost efectuate și o mulțime de lucrări de reparații, și am fost foarte norocoși să lucrăm împreună”.

Expediția 58/59 a fost cea de-a patra ședere a lui Kononenko pe Stația Spațială Internațională. El a înregistrat acum mai mult de 737 de zile de pe Pământ, plasându-l pe locul șase în lume pentru cel mai mult timp acumulat în spațiu.

McClain și Saint-Jacques și-au terminat prima misiune spațială. Saint-Jacques deține acum recordul pentru cel mai lung zbor spațial unic de un astronaut canadian.

Plecând de la locul lor de aterizare, Kononenko, McClain și Saint-Jacques vor fi aruncate cu elicopterul rus spre orașul kazah din Karaganda pentru o ceremonie de întâmpinare înainte ca Kononenko să plece spre Star City lângă Moscova, iar McClain și Saint-Jacques se îmbarcă cu un avion NASA zbor înapoi la Johnson Space Center din Houston.

Soyuz MS-11 a fost al 57-lea nave spațiale rusesc Soyuz care zbura spre Stația Spațială Internațională. A parcurs un total de 86,4 milioane de mile pe parcursul a 3,264 orbite de pe Pământ. 

sursa: http://www.collectspace.com/news/news-062419a-soyuz-ms11-landing.html

Comentarii

Leave a Reply