O fostă ministră a sănătății a fost pusă sub acuzație de un judecător de instrucție penală din Paris pentru fapte penale săvârșite în și cu ocazia plandemiei

Fostul ministru al Sănătății, Agnes Buzyn, a demisionat la mijlocul lunii februarie 2020 la începutul epidemiei Covid-19

Fosta ministru francez al Sănătății, Agnes Buzyn, a fost supusă anchetei oficiale vineri în legătură cu tratarea pandemiei Covid-19 anul trecut, după ce anchetatorii de la o instanță specială din Paris au concluzionat că există motive pentru a o urmări în judecată.

Buzyn a fost supus anchetei pentru „punerea în pericol a vieții altora”, a declarat procurorul Curții de Justiție a Republicii, dar nu pentru o a doua posibilă infracțiune de „eșecul opririi unui dezastru” .

Fostul medic, care va putea contesta decizia, a participat vineri la o ședință la instanță, spunând că a salutat „o oportunitate excelentă pentru mine de a mă explica și de a stabili adevărul”.

Ea a spus că nu va „lăsa acțiunea guvernului să fie discreditată sau acțiunea mea ca ministru, când am făcut atât de multe pentru a ne pregăti țara pentru o criză globală de sănătate care este încă în curs”.

Decizia este o lovitură pentru președintele Emmanuel Macron , a cărui gestionare a crizei sănătății se va confrunta cu control în timpul campaniilor electorale de anul viitor, dar instanța este, de asemenea, susceptibilă să se confrunte cu acuzații de depășire a justiției.

Dezvoltarea marchează unul dintre primele cazuri la nivel mondial în care un oficial public important a fost tras la răspundere legală pentru tratarea pandemiei Covid-19.

Buzyn, ministrul sănătății din mai 2017 până în februarie 2020, a trebuit să demisioneze în februarie 2020, la câteva săptămâni după ce primele cazuri Covid au fost confirmate în Franța, sub presiunea lui Macron de a-l înlocui pe Benjamin Griveaux, candidatul partidului LREM la funcția de primar al Parisului, care a fost forțat să se retragă după un scandal sexual .

Buzyn s-a confruntat cu critici și ridiculizări cu privire la declarațiile sale inițiale despre pandemie.

„Practic nu există risc” de a importa Covid-19 din China

Ea a spus inițial în ianuarie 2020 că nu există „practic niciun risc” de a importa Covid-19 din orașul chinez la originea focarului, Wuhan, și apoi a spus că „riscul răspândirii coronavirusului în rândul populației este foarte mic „.

O lună mai târziu, când a părăsit ministerul pentru a lansa o ofertă eșuată de a deveni primar la Paris, ea a susținut că „tsunamiul nu a venit încă”, într-o aparentă contradicție cu declarațiile sale anterioare.

Buzyn, specialist în cancer și transplanturi, a declarat ulterior unei anchete parlamentare că a alertat președintele și apoi premierul Edouard Philippe cu privire la potențialele „pericole” ale Covid-19 încă din ianuarie.

Curtea de Justiție a Republicii a fost creată în 1993 pentru a-i urmări pe miniștri ca modalitate de îmbunătățire a răspunderii datorită percepțiilor că membrii cabinetului au putut să scape de cenzura legală pentru acțiunile lor în funcție.


Sursa: https://www.france24.com/en/live-news/20210910-french-ex-health-minister-agn%C3%A8s-buzyn-charged-over-handling-of-covid-19-pandemic

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.