ONICOFAGIA sau rosul unghiilor. Ce spun psihiatrii despre acest obicei

Rosul unghiilor este un obicei des întâlnit la milioane de oameni din întreaga lume. Deşi este privit ca un gest inofensiv medicii psihologi avertizează însă că obiceiul poate avea la bază afecţiuni mentale periculoase.

Nu numai copiii îşi rod unghiile sau cuticulele sau pe amândouă, ci şi adulţii, în proporţie de 35% chiar, iar studiile arată că acest lucru se întâmplă, în special, în perioadele stresante, atunci când persoanele respective sunt supărate, obosite, agitate sau le este foame.

Dacă anumiţi oameni scapă de aceste stări prin sport, prin vizionarea unei comedii, prin practicarea unei activităţi preferate sau prin savurarea unui fel de mâncare favorit, alţii se liniştesc doar atunci când îşi rod unghiile şi cuticulele, boală care poartă numele de onicofagie.

Concluziile medicilor sunt, însă, neplăcute în cazul lor şi se pare că rosul unghiilor ar fi semnul unei probleme psihice grave, anxietatea, spre exemplu.

Rosul unghiilor se poate transforma într-un viciu foarte periculos, fiind mai greu de renunţat la el decât la fumat, spun medicii specialişti citaţi de „Daily Mail” şi Mediafax.Cadrele medicale au desfăşurat o serie de studii cu privire la acest obicei şi se gândesc serios să schimbe încadrarea acestuia de la un gest inofensiv la tulburare obsesiv-compulsivă.

Asociaţia Psihiatrică din Statele Unite ale Americii se pregăteşte să încadreze roşul unghiilor sub categoria gesturilor automutilante în următorul număr al Manualului de Diagnostic al Bolilor Mintale.

Mai mult de atât, roşul unghiilor s-ar putea asemăna cu comportamentul caracteristic sindromului ADHD, spun experţii medicali. Onicofagia poate dura ani întregi sau rămâne ca un tic nervos permanent, pentru toată viaţa. Afectează în general persoanele cu caractere la extreme: atât copiii anxioşi, foarte timizi, cât şi pe cei superactivi, nervoşi. Mai târziu, ei reproduc acest gest la cea mai mică nelinişte sau stare de angoasă, ca un gest reflex.

Acest obicei aparent banal se dovedeşte a fi periculos atât pentru sănătatea dinţilor, cât şi a ficatului. „La fel cum procedează pacienţii care se trag de păr sau îşi cauzează răni pe suprafaţa pielii, gesturi automutilante, cei care îşi rod unghiile pot ajunge să fie încadraţi în aceeaşi categorie cu persoanele care suferă de instabilitate mentală, dar asta într-o categorie foarte restrânsă de pacienţi”, a explicat medicul Carol Mathews, psihiatru la Universitatea din California, conform NBC.

Ce pericole implică acest tic nervos

 Rosul unghiilor este privit ca un obicei foarte grav atunci când pacientul care îl practică îşi cauzează singur durere, neputând apoi să îşi mai folosească mâinile deoarece rănile provocate pot duce la infecţii severe, locul respectiv fiind predispus infecţiilor cu ciuperci, viruşi sau bacterii. În plus, faptul că ai degetul mereu ud te poate predispune la candidoză. Iar dacă ai un herpes la buză, infecţia se poate întinde şi la degete.

 Atunci când îşi rod unghiile, oamenii sunt expuşi la o serie de boli, deoarece microbii pot fi astfel răspândiţi din unghii pe buze sau direct în cavitatea bucală.

 Fiind un obicei pe care mulţi nu îl pot controla, cei care îşi rod unghiile o fac, cu siguranţă, şi atunci când au mâinile murdare. Astfel, se expun unor boli infecţioase, de la răceală şi gripă până la gingivită, o infecţie a gingiei. În timp, se pot alege cu unghii deformate dacă este afectat ţesutul de sub unghie.

 Mai este şi aspectul estetic demn de luat în seamă, mai ales în cazul femeilor, unele dintre ele aflându-se între ciocan şi nicovală, respectiv între dorinţa de a avea o manichiură frumoasă şi îngrijită şi ticul nervos – de care nu pot scăpa – de a-şi roade unghiile. Trucuri pentru vindecare

 Un leac ceva mai neconvenţional pentru a putea renunţa la rosul unghiilor, oferit de medici, este aplicarea pe unghii de zeamă de lămâie sau sos iute, dar şi bandajarea unghiilor.

 De asemenea, în farmacii se găseşte oja amară. Arată întocmai ca un lac pentru unghii normal, numai că are un gust amărui şi îi poate împiedica pe onicofagi să-şi mai roadă unghiile.

 În cazul celor care îşi rod numai anumite unghii, medicii îi sfătuiesc să-şi panseze acele unghii până când vor scăpa de acest obicei.  Şi ceaiul de pelin, extrem de amar, poate fi de ajutor dacă este tamponat pe unghii/degete din când în când, în special atunci când onicofagul simte nevoia să-şi roadă unghiile  Medicii recomandă orice fel de activitate care ţine mâna ocupată, chiar şi un banal joc pe telefonul mobil. De altfel, şi guma de mestecat poate împiedica rosul unghiilor atunci când persoana respectivă simte nevoia imperioasă de a face aşa ceva. Caracteristicile onicofagilor  Relaţii încordate între părinţii: divorţ, infidelitate etc.

 Absenţa neexplicată sau greu acceptată de către copil a unui părinte.

 Dificultăţi în a comunica cu părinţii sau cu bunicii.

 Comportament neadecvat al părinţilor (aplicarea de corecţii prin umilire sau bătaie).

 Rivalităţi între fraţi.

 Probleme legate de mediul de învăţământ: presiune excesivă din partea profesorilor, frică de examene etc.

 Situaţii stresante sau evenimente dramatice, spre exemplu moartea cuiva drag.  Persoane hiperactive, nervoase, autoritare, instabile emoţional, care nu îşi pot exterioriza sentimentele, anxioase, care se retrag din viaţa socială: indiferenţă aparentă.

 Persoane care refuză permanent: neascultători, dificultate în a-l asculta pe celălalt şi de a memora ordinele primite.

publicat in: puterea.ro

Comentarii

Leave a Reply