Pangolinul

Pangolinii (numiți și furnicari solzoși) sau folidotele (Pholidota) este un ordin de mamifere placentare nocturne lipsite de dinți, cu corpul lung, acoperit cu solzi cornoși care se îmbină întocmai ca țiglele de pe acoperiș, botul alungit, coadă foarte lungă, limba lungă protractilă și foarte lipicioasă, cu ajutorul căreia adună furnicile și termitele.

Picioarele pangolinilor sunt înarmate cu gheare puternice și încovoiate ca niște căngi, cu care pot săpa mușuroaiele furnicilor și termitelor cu care se hrănesc. Membrele anterioare sunt slabe,dezvoltate față de cele posterioare și, de multe ori, pangolinii se deplasează numai pe membrele posterioare.

Stomacul este format dintr-un singur compartiment; epiteliul ce-l căptușește este cornificat, iar pereții săi în regiunea pilorică cuprind o musculatură puternică, care împreună cu epiteliul cornificat constituie un aparat triturator, unde corpul chitinos al insectelor este sfărâmat și apoi este amestecat cu sucurile digestive, înlocuind astfel dinții care lipsesc.

Pangolinii sunt considerați mamiferele cele mai traficate ilegal din lume carnea lor, considerată o delicatesă în ţări precum China şi Vietnam. Solzii de Pangolin costă 600 de dolari kilogramul. Solzii acestuia sunt alcătuiţi din cheratină la fel ca şi părul şi unghiile umane fiind foarte căutaţi în medicina tradiţională consideraţi un leac pentru o serie de afecţiuni precum astm, reumatism şi artrită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.