Regatul de gheață (Frozen) (2013)

Fetița de 8 ani pe nume Elsa, prințesa Arendelle, are abilitatea de a crea zăpadă și gheață. Într-o noapte, în timp ce se juca, o rănește accidental pe sora ei de 5 ani, Anna, cu puterile ei, făcând ca o mică parte din părul acesteia să prindă culoarea albă. Regele (Maurice LeMarche) și regina caută ajutor de la troli, care o vindecă pe Anna și o fac să uite de magia surorii sale. Liderul lor, Marele Pabbie (Ciaran Hinds), îi informează că dacă Elsa ar fi lovit-o pe Anna în inimă, lovitura i-ar fi fost fatală. Pentru a o proteja pe Elsa și pentru a avea grijă ca puterile ei să numai pună în pericol pe nimeni, cei din familia roială se încuie într-un castel, izolați de lumea de dincolo de ziduri. Elsa, de teamă să nu îi mai facă rău Annei, își petrece majoritatea timpului ascunsă în camera ei, astfel distanțându-se pe măsură ce cresc. 10 ani mai târziu, părinții lor mor pe mare în timpul unei furtuni.

La trei ani după moartea părinților, oamenii din Arendelle pregătesc ceremonia de înconorare a Elsei (Idina Menzel). Printre demnitari se află Ducele din Weselton (Alan Tudyk), un comerciant care vrea să exploateze frumosul regat Arendelle pentru profit. Entuziasmată că porțile castelului se vor deschide în final pentru public, Anna (Kristen Bell/Anca Iliese, Cătălina Chirțan), își exprimă speranța de a se îndrăgosti de cineva. Plimbându-se pe străzi, ea îl întâlnește pe Prințul Hans (Santino Fontana/Jorge), prințul insulelor de Sud, iar perechea aceasta formează o atracție unul pentru celălalt. În ciuda îngrijorărilor Elsei, încoronarea începe fără incidente, iar cele două surori încep să formeze o legătură la petrecerea de primire. În timpul petrecerii de sindrofie, Hans o cere în căsătorie pe Anna care acceptă imediat. Elsa, pe de altă parte, refuză să își dea binecuvântarea asupra mariajului, invocând un argument ca între surori, care culminează în faptul că abilitățile criokinetice ale Elsei ies la iveală în fața invitaților.

Panicată, Elsa fuge, declanșând neintenționat o iarnă eternă asupra regatului. După ce acceptă faptul că secretul ei a fost descoperit, ea se bucură că nu mai trebuie să îi fie frică de abilitățile ei, își construiește un palat de gheață și fără să știe aduce înapoi la viață, un om de zăpadă, cel din copilăria ei și a Annei, Olaf (Josh Gad/Mihai Bobonete). Anna pornește în căutarea Elsei, determinată să o aducă înapoi în Arendelle, să pună capăt iernii, și să refacă relația cu aceasta. În timp ce se aprovizionează la Locul Comercial al lui Oaken (Chris Williams/Marius Chivu), Anna face cunoștință cu omul de munte Kristoff (Jonathan Groff/Ciprian Cojenel) și animalul său de companie, haiosul ren Sven. Anna îl convinge pe Kristoff să îi fie ghid către Muntele Nord. După un atac al lupilor, cei doi îl întâlnesc pe Olaf, care îi va ghida către ascunzătoarea Elsei, devenită acum, Crăiasa Zăpezilor.

Ajunși la palatul ei, Anna și Elsa sunt reunite, iar Anna încearcă să o convingă pe sora ei mai mare să se întoarcă. Elsa o ceartă, totuși, fiindu-i încă frică ca nu cumva să o rănească pe Anna. Cum Anna persistă, Elsa devine agitată și o lovește accidental pe Anna în inimă cu puterile ei. Elsa, în disperare să scape de sora ei mai mică creează o creatură de zăpadă imensă care îi aruncă afară. După ce scapă de monstrul din zăpadă, Kristoff observă că părul Annei își schimbă culoarea în alb și decide să o ducă înapoi la familia lui adoptivă de troli. După o încurcătură, ea se prăbușește și Marele Pabbie dezvăluie că numai un act de iubire adevărată va putea topi inima îghețată, dacă nu Anna va muri. Kristoff se grăbește înapoi în Arendelle pentru a-l lua pe Hans și a-l aduce la Anna, crezând că sărutul adevăratei iubiri o va salva.

Între timp, Hans, care pornise în căutarea Annei, o aduce pe Elsa înapoi în castel, după ce aceasta a fost lovită și lăsată inconștientă dintr-o încăierare care a avut loc mai devreme cu oamenii lui Weselton. Încătușată într-o celulă pentru propria-i protecție, Hans o roagă să dezlege iarna, dar fără rezultat, pentru că Elsa recunoaște că nu are control asupra puterilor ei. Anna este dusă la Hans, în timp ce continuă să înghețe. Ea îl imploră să o sărute pentru a sparge blestemul, dar Hans refuză, destăinuind adevăratul lui plan de a se căsători cu Anna pentru a prelua controlul tronului regatului Arendelle. Lăsând-o pe Anna să moară, Hans se duce după Elsa, învinuind-o pe aceasta pentru moartea aparentă a surorii sale.

Elsa evadează din temniță și se îndreaptă către viscolul de pe fiord. Olaf ajunge să o salveze pe Anna și dezvăluie că Kristoff este îndrăgostit de ea. Cei doi călătoresc apoi pe fiord pentru a-l găsi. Hans apare în fața Elsei și îi spune că din cauza acțiunilor ei, Anna este moartă. În disperarea Elsei, viscolul se oprește brusc, dându-le o șansă lui Kristoff și Annei să se regăsească unul pe celălalt. Totuși, când Anna vede că Hans este pe cale să o asasineze pe Elsa, se aruncă între cei doi apoi îngheață, blocând lovitura. După câteva momente de durere ale Elsei, Anna începe să se topească, ca rezultat al alegerii ei de a se sacrifica pentru a-și salva sora, acesta constituind „un act al iubirii adevărate”.

Elsa realizează că dragostea este cheia pentru a-și controla puterile și dezgheață regatul, în timp ce păstrează un microclimat personal pentru Olaf pentru a nu se topi. Hans este trimis înapoi către Insulele Sudice pentru a primi pedeapsa cuvenită, iar Elsa întrerupe căile de comerț cu Weselton. Anna și Kristoff împart un sărut. Elsa promite să nu mai închidă porțile castelului vreodată, se împacă cu Anna, și toată lumea sărbătorește.

Regia: Chris Buck, Jennifer Lee
Cu: Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad
Gen film: Animaţie, Aventuri, Comedie
Durata: 105 minute

Comentarii

Leave a Reply