Republica Cehă aprobă impozitul „GAFA” pentru gigantii digitali

PRAGA, REPUBLICA CEHĂ – Luni, 18 noiembrie 2019, guvernul ceh a aprobat oficial o taxă pentru gigantii digitali, precum Facebook, Google, Amazon și Apple – mai cunoscută sub numele de impozitul „GAFA”.

După luni de dezbateri și negocieri, guvernul ceh a aprobat ieri o taxă de 7% pentru marile companii de internet.

Noua schemă se va aplica numai pentru întreprinderile cu o cifră de afaceri globală de peste 750 de milioane EUR și o cifră de afaceri internă de peste 100 de milioane Kc (în jur de 4 milioane de euro) în servicii impozabile în Republica Cehă. Economia digitală și platformele de colaborare cu peste 200.000 de utilizatori, precum Airbnb și Uber, ar trebui să fie, de asemenea, supuse impozitului.

Conform estimărilor guvernului, noua taxă, care ar putea intra în vigoare încă din anul viitor, ar trebui să aducă aproximativ 5 miliarde de Kc (în jur de 195 de milioane EUR) în buzunarul statului pe an.

Dacă a fost aprobată de Parlament și semnată în lege de către președintele Milos Zeman, această taxă digitală, prezentată prima dată de Ministerul de Finanțe ceh în septembrie, ar fi una dintre cele mai ambițioase de acest fel din Europa.

Ministrul ceh al Finanțelor, Alena Schillerova (ANO), a amintit că aceasta este doar o „măsură temporară” pentru intensificarea presiunii asupra negocierilor la nivelul UE și OCDE pentru a merge mai departe.

După ce discuțiile multilaterale privind instituirea unei taxe „GAFA” au eșuat, o mână de țări europene au preluat problemele în propriile lor funcții și au pus în aplicare propria lor impozitare internă, inclusiv Republica Cehă, a cărei schemă se bazează în mare parte pe propunerea inițială a Uniunii Europene Comision.

„Deoarece nu mai putem aștepta și vedem concurența inegală a gigantilor globali cu alți antreprenori, venim cu ajustarea noastră temporară a impozitelor digitale până când va fi găsit un compromis internațional”, a declarat Schillerova la prima prezentare a planului.

Franța și Austria au introdus sau intenționează să implementeze o taxă pentru gigantii digitali.

sursa: kafkadesk.org

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.