Români duși noaptea, cu autocarele, la plantat hamei în Slovenia

Plecările românilor la muncă în străinătate continuă scrie Zi de Zi, vineri, 24 aprilie. Astfel pe reteau sociala Facebook au fost publicate mai multe imagini surprinse în orașul Târnăveni, acolo unde 20 de autocare de la NOMAGO (Slovenia), au îmbarcat sute de români pentru a-i duce la muncă în afară. Fotografiile au fost realizate pe timpul nopții, atunci când s-a făcut preluarea oamenilor care s-ar fi încheiat înainte să se lumineze.

„20 de autocare de la NOMAGO (Slovenia) au venit la Tarnaveni pentru a transporta catre Vest lucratori in agricultura. La 4 dimineata…
Oamenii merg sa munceasca in strainatate pentru ca statul roman in afara de promisiuni nu le ofera nimic. Dar, nu aici este problema. S-a apelat la o firma de transport straina pentru ca autocarele romanesti NU AU VOIE SA IASA DIN TARA. Ordonanta X paragraful Y interzice cursele ocazionale internationale.
Asteptam cu interes companii de transport persoane din Europa sa vina in Romania si sa faca aici transport local. ” a scris Cosmin Nicolae, pe Facebook.

”S-a apelat la o firmă de transport străină pentru că autocarele românești NU AU VOIE SĂ IASĂ DIN ȚARĂ. Ordonanta X paragraful Y interzice cursele ocazionale internaționale. Așteptăm cu interes companii de transport persoane din Europa să vină în România și să facă aici transport local. Pentru că noi, suntem o „colonie”. Nu avem drepturi, noi doar executăm. O să ne dăm într-o parte și o să le mulțumim. Ok, compania XYZ Agro din Germania să zicem, a încheiat contract cu Nomago, pentru a duce muncitori. Dar tu, că stat, cum îți protejezi transportatorii locali? Păi dacă cursele ocazionale internaționale sunt INTERZISE, nu sunt interzise și pentru transportatorii ce intră în țară noastră?”, a scris Cosmin Nicolae pe Facebook care a precizat că a primit imaginile de la un transportator român care în această perioadă nu poate efectua curse, dar vede cum firmelor din afară țării le este permis să ducă românii la muncă în străinătate.

Reacția Prefecturii

În acest caz, Biroul de presă al Instituției Prefectului – Județul Mureș a remis următorul comunicat la solicitarea jurnaliștilor de la www.tirnaveni.ro: “Joi, 23 aprilie 2020, 269 de cetățeni din județul Mureș au plecat către Slovenia, pe cale rutieră. Acțiunea s-a derulat în urma solicitării Ambasadei Republicii Slovene, de acordare a permisiunii de transport pentru cetățenii români, din țara noastră în Slovenia, pentru muncă sezonieră în sectorul agricol. Pentru buna derulare a acestei activități, autoritățile din județul Mureș au respectat Ordinul Comandantului Acțiunii, iar forțele de ordine au verificat respectarea prevederilor ordonanțelor militare și s-au asigurat că nici unul dintre cetățeni nu se regăsește pe lista persoanelor aflate în carantină sau izolare la domiciliu.”

Comentarii

Leave a Reply