România nu va beneficia de niciun metru cub din gazele Mării Negre

platforma maritima

În doi ani, vor ieși primele gaze din Marea Neagră. Le va scoate Black Sea Oil&Gas, care a anunțat deja oficial că va începe extracția iar Agenția Națională pentru Resurse Minerale a estimat o producție anuală de aici de 2 miliarde de metri cubi anual.

În piață, se aude din ce în ce mai clar (ministrul Economiei Gabriel Bădălău a și spus că urmează anunțul americanilor) că și ExxonMobil – Petrom va anunța că va investi pentru extracție, iar din perimetrele consorțiului vor ieși, tot în doi ani, 4 până la 6 miliarde de metri cubi de gaze.

În trei ani, așadar, producția de gaze a Românie iar putea crește cu până la 8 miliarde de metri cubi față de prezent, adică aproape 19 miliarde, față de 11 extrase acum. Țara noastră va fi, la acel moment, al doilea mare producător din UE după Olanda, însă va fi aproape degeaba pentru că tot gazul nu va crește economia României, ci pe a a vecinilor. Cu precădere Ungaria, care are industrie petrochimică dezvoltată și investește încă 5 miliarde de euro pentru extindere de capacități în chimie și petrochimie, și Ucraina, care are probleme mari în a–și asigura consumul de 40 de miliarde de metri cubi, de când și-a deteriorat relația cu Rusia în problema anexării Crimeii.

articolul complet pe: cotidianul.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.