Schizofrenia: un diagnostic sau o propoziție?

„Schizofrenia” – chiar acest cuvânt te înspăimântă. Suna ca o condamnare la moarte. Societatea consideră că pacienții cu o astfel de tulburare mentală sunt periculoși și necesită izolare.

 

Dar acest lucru este departe de caz. Care sunt semnele unei persoane cu diagnostic de schizofrenie? Cum să-l identificați din mulțimea prietenilor săi? De ce să mă tem, evitați?

Atenție vă rog! Articolul este pur informativ, fără a pretinde acuratețe științifică. Tot ceea ce este descris în el este doar fapte generalizate la nivel mondial. Nu încercați să vă clasificați printre cei care suferă de schizofrenie, fără să fi trecut diagnosticul de la medici calificați!

Ce separă schizofrenicul de mulțime?

1. Aspect extraordinar. Acest lucru nu înseamnă că toți oamenii ciudați sunt bolnavi. Schizofrenicii sunt deseori indiferenți față de aspectul lor: păr murdar, barbă netedă, unghii lungi. Hainele sunt fie ciudate, cu găuri, fie deloc combinate, ca și când vorbesc despre stăpânul lor „a pus pe primul lucru care a intrat în mâna lui”.

2. A pierdut comunicarea cu societatea. Omul, în cea mai mare parte, nu are nevoie de un interlocutor. Legăturile sunt rupte și chiar departe de cei mai apropiați prieteni. El găsește o mie de motive pentru a nu părăsi deloc casa. Se simte nesigur și nervos în mulțime, evită contactele lungi cu străinii.

Schizofrenicii comunică mai ales cu vocea lor interioară, în majoritatea cazurilor – cu voce tare. În același timp, vocea nu este deloc personificarea personalității unei persoane, exprimând puncte de vedere complet diferite, ceea ce permite dialoguri complete.

3. Incapacitatea de a construi corect un lanț de cuvinte. Gândurile unui schizofrenic sunt confuze, lipsindu-l de posibilitatea de a vorbi în mod coerent. Aceasta nu înseamnă că o persoană începe să suporte un nonsens complet. Frazele simple, răspunsurile la întrebări evidente, chiar participarea la discuții sunt destul de accesibile pacientului.

Dar propozițiile par a fi rupte, cuvintele sau expresii întregi scapă, adică se pierde, atenția sare repede de la o la alta. Există expresii noi, inventate, înțelese numai de el.

4. instabilitate emoțională. Pacientul isi schimba de obicei starea de spirit : acum el este infricosator, dar un minut mai tarziu este deja bun si plin de bucurie. Reacția la situații este ilogică: nu se supără atunci când ar trebui, nu simte bucurie la momentul potrivit.

Indiferența este tovarășul credincios al schizofreniei, o persoană pare incapabilă să evalueze orice acțiune în mod obiectiv. Câteodată „îngheață” în sensul cel mai literal: poate sta într-o poziție de neînțeles în mijlocul străzii, zburând la ceva fără emoții în ochii lui.

Schizofrenicii înțeleg că ceva se întâmplă prost cu ei, ei se confruntă din cauza incapacității de a-și controla acțiunile și emoțiile, motiv pentru care sunt constant expuși stresului. Aveți probleme cu somnul. Pentru depresiile lor , motivele nu sunt de cele mai multe ori necesare.

5. Pacienții cu schizofrenie se înclină spre manifestarea comportamentului deviant. Rude în jur, capabil să intre într-o luptă. Au hobby-uri neobișnuite care par oamenilor sănătoși sălbatice, greșite. Ei pot fura, huliganiza.

6. În cele mai multe cazuri, cel care a observat o schimbare în inexplicabile, pierde controlul asupra acțiunilor unei foarte speriat și încearcă să „sufoce“ temerile lor cu ajutorul alcoolului, drogurilor, cufundați – vă în lumea virtuală. Într – un cuvânt – toate mijloacele disponibile pentru a obține departe de realitatea teribilă.

Cine este cel mai predispus la schizofrenie?

Boala apare atât la bărbați, cât și la femei. Primul apare puțin mai devreme – de la 20 de ani, în timp ce în „jumătatea slabă a umanității” primele semne sunt arătate după 26 de ani.

 

Schizofrenia este rar afectată de copii. Puține cazuri de boală și la persoanele în vârstă.

Studiile au arătat că majoritatea locuitorilor din mediul urban suferă de tulburări psihice.

Este schizofrenia moștenită?

Gestionarea genetică a mostenirilor este un proces foarte complicat, oferind adesea răspunsuri mixte.

Pentru o lungă perioadă de timp sa crezut că riscul de a dezvolta schizofrenie este ridicat în acei oameni ale căror rude imediate suferă de această tulburare. Dar teoria are un număr mare de oponenți care susțin că schizofrenia este cel mai adesea rezultatul mutațiilor genetice aleatoare.

Cu toate acestea, există probabilitatea transmiterii bolii la descendenți, chiar dacă nu se știe cât de mare este.

Condițiile mamei înconjurătoare afectează dezvoltarea schizofreniei la un copil nenăscut?

Fără îndoială, această afirmație este adevărată. Este demonstrat științific că boala apare adesea ca urmare a unei tulburări de dezvoltare în interiorul uterului, precedată de infecții prenatale, boala unei femei gravide.

S-au găsit o dependență neobișnuită pe copil sezon se naște: se dovedește că s-au născut la copii de iarnă și de toamnă mult mai des decât alte semne de vârstă spectacol de schizofrenie.

Ce cauzează schizofrenia?

În ciuda riscurilor transmiterii ereditare a bolii și a posibilității de a fi transmisă în perioada prenatală, influența cea mai activă este în mediul înconjurător al persoanei.

Un număr de factori care au un impact direct asupra dezvoltării schizofreniei:

  • Sărăcia . Situația financiară dificilă, lipsa constantă de produse alimentare și materiale;
  • Atmosferă nesănătoasă în familie . Scandaluri frecvente ale părinților, condamnarea comportamentului copilului, violența domestică. Absența completă a „celulă a societății“ , ca atare: indiferent în vârstă care abuzează de droguri sau alcool, nu exercită îngrijire, tandrețe și afecțiune față de copiii lor;
  • Migrația – atât voluntară, cât și forțată. Modificarea situației obișnuite, cunoașterea noii mentalități, lipsa de înțelegere a limbii și a culturii comunicării. Percepția dvs. ca o „cioară albă”.
  • Supraviețuirea violenței . Bătăi în familie, bătăi periodice de către părinți sau unul dintre soți. Violență sexuală, sclavie. Situații stresante : dezastre naturale și provocate de om, accidente, dizabilități. Moartea celor dragi, pierderea prietenilor.

Statisticile arată că majoritatea persoanelor care suferă de schizofrenie sunt persoane cu o soartă dificilă. Au fost abandonați sau nu i-au adus părinții, le-au batjocorit, au existat probleme la școală. Dezvoltarea fără succes a vieții personale – un partener nu a manifestat respect, umilit, torturat moral și fizic.

Activitatea de muncă a progresat: omul nu a putut găsi ceva pentru toată lumea, a deținut poziții cu salarii mici, el a avut nici o ocazie de a urca pe scara carierei.

Se poate vindeca schizofrenia?

În majoritatea țărilor lumii, tratamentul acestei boli este un proces pur voluntar. În Rusia, este reglementată prin lege: spitalizare involuntar experimentat de oameni care prezintă o amenințare directă imediată altora (extrem de agresive, predispuse la violență fizică), cei care, din cauza bolii a pierdut oportunitatea de a servi și să se sprijine în mod independent – cetățeni aflați în incapacitate.

În prezent, nu există panaceu pentru schizofrenie. Există medicamente care pot, pentru o vreme, să oprească unele dintre semne, dând astfel persoanei posibilitatea de a trăi o viață deplină.

Psihoterapia, care oferă pacientului posibilitatea de a se reabilita în societate, de a face față temerilor și anxietăților interne, are o influență enormă . Este o terapie familială extrem de utilă și fructuoasă – conversații individuale și colective cu rudele pacientului. Aceste conversații îi învață pe oamenii apropiați să înțeleagă mai bine oamenii schizofrenici, să răspundă corect la crize, să evite subiectele interzise.

Studiile mondiale raportează un fapt surprinzător: numărul persoanelor care trăiesc cu diagnosticul de „schizofrenie” este o viață normală, plină de fericire și bucurie, este mult mai mare în rândul celor care frecventează terapia de grup. Așa-numitele „întâlniri”, unde vin cei care întâmpină această problemă. Împărtășesc experiențele, experiențele în lupta împotriva bolilor, succesele, sprijinindu-se reciproc și dând tuturor membrilor grupului să înțeleagă –

„Tu nu ești singurul!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.