Site-ul webstresser.org, aflat la originea a peste patru milioane de atacuri online în lume, închis în cadrul unei operaţiuni internaţionale

Un site web aflat in spatele a peste patru milioane de atacuri cibernetice în întreaga lume, inclusiv încercări de a prăbuși băncile din Marea Britanie, a fost inchis într-o investigație internațională importantă.

”Hackeri din întreaga lume au folosit site-ul webstresser.org, care putea să fie închiriat cu doar 14,99 dolari (12,30 euro), cu scopul de a lansa peste patru milioane de atacuri” online, a anunţat National Crime Agency (NCA) într-un comunicat.

”Autorităţile din cinci ţări, inclusiv Olanda, Serbia, Croaţia şi Canada, cu susţinerea poliţiei scoţiene şi a Europol, au ţintit şase membri ai grupului infracţional din spatele webstresser.org”, a precizat Agenţia naţională britanică de luptă împotriva crimei.

În paralel, poliţia olandeză, susţinută de omoloagele ei germană şi americană, ”a confiscat servere şi a închis site-ul în această dimineaţa la ora (locală) 11.30 (13.30, ora României)”, a adăugat ea.

Site-ul era utilizat în vederea lansării unor ”atacuri prin negarea serviciului” – ddos – care vizează să ”inunde” o reţea sau un computer cu solicitări, cu scopul de a le împiedica să funcţioneze.

Pagina de primire a site-ului prezenta miercuri la prânz un mesaj care anunţa că numele domeniului a fost confiscat de către Departamentul american al Apărării.

În cadrul anchetei sale, NCA a identificat o adresă la Bradford, în nordul Angliei, unde a efectuat o percheziţie, asociată unui individ suspectat că s-a asociat atacului informatic care a afectat ”şapte dintre cele mai mari bănci britanice” în noiembrie 2017.

Aceste bănci au fost ”constrânse să-şi limiteze operaţiunile, antrenând costuri în valoare de sute de mii de lire sterline în vederea restabilirii serviciului”, potrivit NCA.

Agenţia a identificat ulterior ”infrastructura criminală” – situată în Olanda – şi a ”lucrat în colaborare cu poliţia olandeză” pentru a pune capăt acţiunilor acesteia.

”Prin natură, criminalitatea cibernetică este o ameninţare care traversează frontiere, iar răspunsul nostru trebuie să se sprijine pe o colaborare strânsă între servicii”, a subliniat Jo Goodall, o anchetatoare dela NCA.

”Arestările efectuate în ultimele două zile arată că Internetul nu oferă un anonimat absolut contravenienţilor, iar noi sperăm să identificăm alţi suspecţi legaţi de site în săptămânile următoare”, a adăugat ea.

Webstresser-ul a oferit o formă de atac cibernetic cunoscut sub numele de Distributed Denial of Service (DDoS), în care un site-țintă este copleșit de cereri de acces.

În practică, aceasta înseamnă că țintă, fie că este vorba de o bancă online sau de un portal de școală secundară pentru elevi, se poate confrunta și se prăbușește, cu excepția cazului în care atacul este blocat.

Stresurile sunt utilizate și pentru a stabili scorurile între rivalii de afaceri, pentru a efectua spionaj industrial sau pentru a ține afacerile la răscumpărare.

Identificarea modului în care atacul este lansat și de unde vine acesta necesită eforturi mari, deoarece anchetatorii de specialitate online trebuie să vâneze pentru sursa datelor criminale.

Leave a Reply