Suedia, tara unde politicienii nu au privilegii, doar responsabilitati

Miniștrii suedezilor și parlamentarii suedezi nu au mașini oficiale sau șoferi privați, ei călătoresc și transportă ca toată lumea în autobuze și trenuri publice aglomerate, transmite Mail and Guardian.

Parlamentarii suedezi nu au mașini oficiale, birouri, au la dispozitie garsoniere detinute de stat, cu o suprafata de circa 40 de metri patrati. Singura camera este folosita atat ca living, cat si ca dormitor. Spalatoria este comuna, iar demnitarii trebuie sa se programeze din timp daca vor sa isi spele asternuturile.

De asemenea, miniștrii suedezi nu au nicio imunitate parlamentară și sunt judecați în instanță, așa cum ar fi oricine ar trebui să facă față. Mona Sahlin a cumparat o ciocolata si alte cateva obiecte personale cu credit cardul guvernamental si a platit scump – si-a pierdut postul de vicepremier. Scandalul a fost celebru in anii ’90, fiind cunoscut sub numele de „cazul Toblerone”. Sahlin si-a compromis cariera politica, fiind nevoita sa demisioneze din functia de lider al Partidului Social Democrat.

Un alt lucru interesant de remarcat despre politicieni este faptul că aceștia nu au secretari privați în birourile lor, iar biroul lor este la fel de mic  aproximativ 18 m2.

„Eu sunt cel care plătește politicienilor și nu văd niciun motiv pentru a le oferi o viață de lux”, a spus Joakim Holm, un cetățean suedez.

Există unii politicieni care iau un taxi până la birou, dar gestul lor ajunge la știri și sunt criticați aspru. Până și președintele senatului are o cartelă de metrou pe care o folosește zilnic. Singura persoană cu un anumit nivel de privilegiu este premierul țării, care are o mașină cu șofer.

Suedia există un total de 109 senatori la aproximativ 10 milioane de locuitori. La ei nu există deputați. În România, avem 136 de senatori și 329 de deputați.

De asemenea, politicienii nu câștigă mult, deoarece salariile lor sunt de aproximativ două ori mai mari decât cele ale unui profesor de școală elementară. Este chiar mult mai scăzut la nivel municipal, deoarece consilierii suedezi nu câștigă salariu sau nu au un birou, lucrează de acasă. Suedia este o țară fără excelență, deoarece își tratează deținătorii de funcții publice ca fiind cetățeni obișnuiți fără privilegii.

 

Un comentariu la „Suedia, tara unde politicienii nu au privilegii, doar responsabilitati

Leave a Reply