Termo-scanarea făcută de paznicii magazinelor! Necalificații fac „triaj epidemiologic”!

Cetățenilor li se ia temperatura la intrarea în supermarketuri de către paznici, adică persoane necalificați din punct de vedere medico-sanitar care sunt implicați absolut ilegal și aberant într-o operațiunea de „triaj epidemiologic” (după cum e definită chiar de reglementări oficiale această termo-testare).

Paznici sau bodyguarzi de magazine (folosiți, altfel, la diverse activități, inclusiv la cărat cărucioarele în parcare, cărat marfa, făcut curățenie) au devenit pseudo-asistenți medicali, plini de importanță iau temperatura oamenilor (cu niște termometre electronice ieftine, fără a respecta distanța temporală de minim 3 minute) și strigă rezultatele în gura mare.

Aberația în sine are doi pași:

1.Anexa la Ordinul 24 CNSSU (privind declararea stării de alartă) și

2.aplicarea acestei termo-testări de către supermarketuri care, pentru a nu cheltui un ban în plus prin plata unor asistenți medicali calificați (și care știu că luarea unei temperaturi nu e chiar la îndemâna oricărui analfabet sau păznicărese dar și de confidențialitatea informațiilor medicale).

Aberația documentului este evidentă: trajul epidemiologic nu se realizează oricum, la intrarea în instituții sau spații comerciale.
Și deși Ordinul adoptat la propunerea lui Arafat nu spune că paznicii devin brusc paramedici, în teren, pentru a nu cheltui bani în plus cu personal sanitar calificat, patronii de supermarketuri au aplicat această metodă discutabilă.

Dincolo de isteria celor care văd conspirații peste tot (5G, cipuri etc), specialiștii în medicină și în drept spun, aproape la unison, că toată această procedură este și ilegală și deloc relevantă medical.

1. Medical – frecție la picior de lemn!
Din punct de vedere medical, temperatura este un indiciu nu doar pentru Covid ci și pentru alte mii și mii de boli sau afecțiuni. O femeie aflată la ovulație are temperatura mai mare. Un cetățean cu o durere de măsele care poate avea și o infecție are tempratura mai mare. Temperatura organismului crește rusc dacă, de exemplu, intri de la 25-28 de grade de afară într/un magazin unde temperatura este de 20 de grade. sau chiar mai mică, în zona de frig…
2. Tehnic – aparate neomologate pentru uz medical!
Aparatele folosite sunt, în general, din categoria celor omologate pentru uz personal, nu medical. Un dispozitiv electronic trebuie, de asemenea, omolagat periodic (cum e și cu radarele Poliției) pentru că, în timp, poate suferi decalibrări. Mai mult, aceste aparate au, marea majoritate, în prospectul cu instrucțiuni, mențiunea unei pauze de 3-5 minute. Ori paznicii de la magazine le folosesc neconform, pe bandă rulantă…
3. Juridic! Neconstituțional și ilegal!
Cetățeanul și pacientul au o serie de drepturi prevăzute și de Constituție și de Legea Sănătății. Ori, după cum a spus deja CCR, libertățile și drepturile cetățeanului pot fi suspendate prin lege, nu prin acte normative sau administrative inferioare din punct de vedere juridic. Deci Ordinul CNSSU și Anexa nu pot deroga de la Constituție și Legea Sănătății.

“Termoscanarea” este o procedura medicala care ar trebui efectuată cu consimțământul expres al persoanei, de cadre medicale cu aparate omologate și instrucțiuni de utilizare vizate de către autorități și nu dată în sarcina comercianților fără expertiză medicală.

Considerăm că obligarea verbală a persoanelor la acceptarea procedurii medicale a termoscanării și condiționarea accesului fizic în magazin de rezultatele discutabile ale unui aparat “termoscaner” ordinar, manipulat de către paznici sau salariați din comerț, este un abuz față de cetățenii care doresc să intre în magazin pentru cumpărături.

De altfel, operația de luarea a termperaturii este si inutila intrucat este de bun simț faptul că există nenumărate motive de creștere bruscă a temperaturii, altele decât infecția cu COVID-19.

Procedura de luare forțată a temperaturii persoanelor care doresc să intre în magazin impusă firmei în relația cu clienții, încalcă:

– art. 5 al Conventiei de la Oviedo intrata in vigoare in Romania din anul 2001,

– art. 16, alin. (1), art. 22, alin. (1) și (2), art. 26, art. 53 din Constituția Romaniei. Articolul 22, al. 1 – Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate. Iar al. 2 – Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.

Articolul 53 Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi. (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

– art. 14 și art. 17 din Conventia Europeană a Drepturilor Omului și art 1 din Protocolul 12 din aceeași Conventie,

– art. 3, 7, 8 21, 38, 48, 53 și 54 din Carta drepturilor fundamentale a UE.”

Surse:

vestea.net

daniel-roxin.ro

Comentarii

Leave a Reply