Toate televiziunile, OBLIGATE să facă acest lucru pentru români. Legea a trecut de Camera Deputaţilor

Deputaţii au adoptat miercuri, un proiect care modifică Legea audiovizualului prin introducerea obligaţiei pentru furnizorii de servicii media SĂ SUBTITREZE în limba română filmele şi documentarele ROMÂNEŞTI pentru a fi accesibile şi persoanelor SURDE şi celor CU DEFICIENŢE DE AUZ.

Proiectul, iniţiat de deputatul PNL Adriana Săftoiu şi semnat de 54 parlamentari de la toate partidele, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, prim for sesizat, cu 261 de voturi pentru şi o abţinere.

Iniţiativa propune modificare articolului 42¹ al Legii audiovizualului nr.504/2002, prin introducerea a două alineate: „(4) În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire naţională, transmise pe orice cale, în pachete digitale, vor difuza producţii cinematografice româneşti de scurt sau lung metraj, precum şi documentare, subtitrate în limba română, obligaţia subtitrării acestora revenind exclusiv în sarcina deţinătorului drepturilor de autor. (5) Soluţia tehnologică adoptată pentru punerea în aplicare a prevederilor alin. (4) trebuie să permită opţiunea de eliminare a subtitrării de pe ecran”, potrivit actului normativ adoptat de deputaţi.

Aceste modificări la Legea audiovizualului se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2019, conform sursei citate.

„Consider că această lege ar fi trebuit să fie adoptată de foarte mult timp pentru că practic, noi, până astăzi, le-am luat un drept persoanelor surde şi cu deficienţe de auz. La Senat, sper să existe aceeaşi colaborare. Le-am recunoscut acestor oameni UN DREPT care în alte ţări este recunoscut de ani de zile”, a declarat pentru Mediafax, deputatul PNL Adriana Săftoiu.

Potrivit expunerii de motive a proiectului în ţara noastră trăiesc circa 30.000 de persoane surde şi cu deficienţe de auz. Camera Deputaţilor a votat proiectul în plenul de miercuri, în calitate de prim for sesizat, cameră decizională fiind Senatul.

sursa: mediafax.ro

Urmareste-ne pe: VK MeWe Facebook Telegram Twitter Bitchute Youtube Rumble

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmareste-ne pe: VK MeWe Facebook Telegram Twitter Bitchute Youtube Rumble