Traian Băsescu: Au plecat 220.000 de ingineri și ne mai întrebăm de ce alunecă drumurile.

Traian Băsescu într-o intervenție la B1TV, Băsescu a declarat: „Din țara asta au plecat 220.000 de ingineri, și ne mai întrebăm de ce alunecă drumurile. Ne întrebăm de ce se face proiectarea cu firme străine la autostrăzi, la orice construcție?”, a spus Băsescu pentru B1 TV.

Declarația marchează o schimbare în atitudinea lui Traian Băsescu față de emigrarea specialiștilor. În 2010, la o emisiune la TVR, Traian Băsescu a cerut „să nu se dramatizeze” fenomenul emigrării medicilor, fiind un drept al cetățeanului de a pleca unde munca este corect răsplătită.

„Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forței de muncă. Dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine. Unde munca ne este corect răsplătită. În momentul de față, statul român nu poate să își plătească medicii, profesorii cum ar merita să îi plătească, dar nu poate să îi plătească, asta este realitatea”, a explicat șeful statului.

Traian Băsescu a ţinut să le mulţumească românilor care lucrează în afara ţării pentru că, ei ajută România, nealegând varianta de a se întoarce şi a solicita ajutor de şomaj.

„În momentul de faţă România nu poate oferi soluţii de absorţie rapidă a forţei de muncă şi acest adevăr trebuie recunoscut. Eu nu-l ascund. Au fost momente în care aceşti oameni nu aveau forţă de muncă în România, 2007-2008. Acum suntem în situaţia în care nu putem oferi locuri de muncă la, iată 7,43 % era şomajul pe ultima lună, pe luna iulie. Asta e realitatea României. În Italia şi Spania protecţia socială este la un nivel la care spaniolilor şi italienilor le convine mai mult să stea în şomaj decât să facă muncile mai grele.

Românii acceptă să le facă şi să câştige mai bine, iar eu mulţumesc acestei categorii de români care muncesc în străinătate”, a spus Băsescu, explicând că România s-ar afla în dificultate dacă aceşti români ar veni în ţară şi ar cere ajutor de şomaj. „Imaginaţi-vă dacă cei două milioane de români care muncesc în Italia, Spania, Franţa şi Germania ar veni să primească ajutor de şomaj în România, când noi avem deja fondul de şomaj deficitar. Deci acestor oameni trebuie să le mulţumim pentru ceea ce fac pentru România”, a mai spus preşedintele.

Comentarii

Leave a Reply