Trump sugerează că închiderea guvernului ar putea dura pentru „luni sau chiar ani”

Trump a amenintat vineri ca va tine blocat Guvernul SUA luni sau chiar ani daca nu primeste cele 5,6 miliarde de dolari pentru constructia zidului sau „anti-imigranti” de la granita cu Mexicul, potrivit New York Times. Ba chiar spune ca e hotarat sa declare stare de urgenta nationala ca sa ia banii fara acordul Congresului pentru a-si pune in practica viziunea.

Americanii au intrat in a treia saptamana de blocaj bugetar si situatia deja devine tensionata. Aproximativ 800.000 de functionari au fost „pusi pe tusa”, trimisi in somaj fortat, sau lucreaza fara sa fie platiti. Iar asta afecteaza si buna functionare a tarii, de la muzee inchise, la gramezi de gunoaie ce se formeaza pentru ca nu are cine sa le ridice, lipsa de intretinere a infrastructurii sau chiar casatorii ce nu pot fi oficiate.

Dar Trump e de neclintit. „Nu-mi pasa daca majoritatea functionarilor care nu-si iau salariile sunt democrati. Eu vreau sa pun capat blocajului, dar doar dupa ce cadem de acord asupra planului Securizare puternica a granitelor. Eu sunt aici, gata de discutii. Unde sunt democratii?”, e doar unul dintre multele mesaje postate de Trump pe Twitter sambata pe tema zidului.

Apărând mai târziu la Rose Garden, domnul Trump a confirmat remarca. „Am spus asta. Absolut am spus asta „, a spus el, flancat de domnul Pence; Kirstjen Nielsen, secretarul securității naționale; și liderii republicani ai casei. „Nu cred că o va face, dar sunt pregătită”.

Impasul, care se îndreaptă în cea de-a treia săptămână, a închis o parte din nouă agenții federale, inclusiv Departamentul de Interne și Serviciul de venituri interne, și a lăsat 800.000 de angajați federali, fie furioși, fie fără salarii. Domnul Trump și-a exprimat puțină îngrijorare față de situația lor, spunând reporterilor vineri după-amiază că, când a găzduit joi la Casa Albă membri ai uniunii polițienești de frontieră – aliații săi politici – i-au spus să nu-și facă griji pentru ei și că a fost face „un lucru minunat pentru țara noastră”.

Sursa: nytimes.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.