Un adevăr incomod (2006)

an-inconvenient-truth

Un adevar incomod (An Inconvenient Truth), realizat de celebrul Al Gore si castigator a doua premii OSCAR.

Pe langa faptul ca este primul documentar care a castigat doua prestigioase statuete ale Academiei de film americane, pelicula a fost un adevarat succes de box office, avand incasari de peste 24 de milioane de dolari in SUA si de peste 49 de milioane de dolari la nivel mondial.

“Un adevar incomod” ocupa locul al cincilea in topul documentarelor cu cele mai mari incasari din SUA, iar Al Gore, un cunoscut militant pentru problemele mediului este laureat al premiului Nobel pentru pace pe 2007, alaturi de Comisia ONU pentru Climat.
Potrivit lui Al Gore, el si sotia lui au donat in intregime profitul obtinut de pe urma documentarului si a cartii scrise de el pentru a sustine o campanie educationala cu scopul de a raspandi mesajul despre efectele dezastruoase ale incalzirii globale.

In momentul in care a urcat pe scena galei premiilor Oscar, alaturi de regizorul Davis Guggenheim, Al Gore a sustinut un discurs emotionant, in care si-a exprimat inca o data ingrijorarea cu privire la soarta planetei. “Dragii mei compatrioti, oameni din intreaga lume, trebuie sa rezolvam criza mediului. Nu e o problema politica, e o problema morala. Avem tot ceea ce ne trebuie pentru a incepe, cu o singura exceptie: dorinta de a actiona. Aceasta este o resursa regenerabila. Sa o readucem la viata!”.

De fapt, acesta este marele merit al documentarului, si anume ca din momentul in care a fost lansat tot mai multi oameni au inceput sa fie constienti de schimbarile care afecteaza intr-un mod dramatic si ireversibil totodata mediul inconjurator.

In ciuda eforturilor sustinute pe care Al Gore le-a depus de-a lungul timpului pentru a-i convinge pe oameni ca este in puterea lor sa-si schimbe comportamentul fata de mediul inconjurator inainte de a fi prea tarziu, fostul candidat la Casa Alba nu a fost ferit de controverse, ci dimpotriva.

Importanti lideri de opinie au afirmat ca demersurile sale, inclusiv realizarea documentarului, nu ar fi nimic mai mult decat o prelungire a campaniei sale electorale din 2000, dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale in fata lui George W. Bush. Unii l-au numit “miliardarul de carbon”, deoarece Al Gore a investit foarte multi bani in companii energetice ecologice.

De asemenea, unele date prezentate de acesta in renumitul documentar au fost puse la indoiala, iar lucrurile nu s-au oprit aici. Au existat guri care l-au criticat pentru consumul personal ridicat de electricitate, sugerat de facturile mari.

Purtatorul de cuvant al lui Al Gore a sustinut insa ca familia Gore foloseste energie alternativa, care este mai scumpa decat cea obisnuita, justificand astfel suma de pe facturi.

Regia: Davis Guggenheim
Cu: Al Gore
Gen film: Documentar
An: 2006
 

Sursa: Pro TV

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.