Un cercetator american explica de ce ne bagam degetele in nas.

Jurnalistul si cercetatorul american Jason G. Goldman a explicat pentru BBC News Online de ce scobitul in nas, un obicei dezgustator, neigienic si daunator este pe cat de comun pe atat de enigmatic pentru medici.

Termenul medical folosit pentru scobitul in nas cronic este acela de rhinotillexomanie, definit si ca o tulburare mentala care te face sa-ti bagi degetul in nas in mod necontrolat si compulsiv, uneori pana la deformarea oaselor fetei.

Primul studiu dedicat acestui fenomen a fost realizat in 1995 de catre cercetatorii americani Thompson si Jefferson. Cercetarea a ratat ca din 1000 de voluntari, participanti la studiu, 91% dintre ei au marturisit ca se scobesc in nas, iar 1,2% au admis ca o fac cel putin o data pe ora. In timpul studiului, doi subiecti au dezvaluit ca si-au bagat degetele in nas atat de mult incat si-au perforat septul nazal.

Cinci ani mai tarziu, o echipa de medici din India a decis sa cerceteze scobitul in nas pe un public tanar format din copii, elevi. Datele stranse dupa chestionarea a 200 de adolescenti arata ca 7,6% dintre acestia au marturisit ca se scobesc in nas de 20 de ori pe zi, insa doar 20% dintre ei au numit obiceiul o problema serioasa. Majoritatea tinerilor au explicat scobitul in nas ca “potolirea unei mancarimi” sau “curatarea nasului de resturi”, in timp ce 12% dintre ei au admis ca isi baga degetele in nas pentru ca “se simt bine”.

Unii dintre participantii la studiu (13) au admis ca folosesc chiar si obiecte, pensete, creioane, stilouri pentru a se scobi in nas in timp ce 9 dintre ei au recunoscut ca mananca resturile extrase. Potrivit cercetatorilor indieni nu exista vreo diferenta socioeconomica intre cei care se scobesc sau nu in nas: cu alte cuvinte este un obicei care ii uneste pe toti. Exista insa diferente de sex. Baietii au tendinta sa se scobeasca mai mult in nas, in timp ce fetele cred in numar mai mare ca este un obicei prost.

Scobitul in nas nu este insa un obicei nevinovat, in unele cazuri ajunge atat de extrem incat duce la automutilari. O femeie de 53 de ani care suferea de “scobit in nas cronic” si-a facut o gaura in sinus. In alt caz, un barbat de 29 de ani, care i-a determinat pe doctori se defineasca diagnosticul de rhinotillexomanie, isi baga degetele in nas, de unde isi tragea pur si simplu firele de par, pana la inflamarea organului.

Cercetatorul Jason G. Goldman sustine ca cei mai multi dintre noi pot sta linistiti, scobitul in nas discret nu atinge un nivel patologic si spre deosebire de mancatul unghiilor sau smulgerea parului din nas nu este recunoscut drept o dereglare obsesiv compulsiva. Asta nu inseamna ca nu este lipsit de urmari. In 2006 un grup de cercetatori olandezi a aratat ca scobitul in nas duce la raspandirea unor infectii bacteriene, in special cu Staphylococcus aureus.

Stiati ca:
– Secreţiile nazale sunt un lichid non-Newtonian. Adică fac parte dintre acele tipuri de fluide care, lăsate în pace, se comportă ca orice lichid. Însă în momentul în care li se aplică o forţă oarecare, se comporta asemenea materialelor solide?

– Mucusul conţine circa 95% apă, 3% mucină şi 2% alte particule?

– Există un termen pentru ingerarea voluntară a propriilor secreţii nazale: mucofagie?

– Scobitul în nas în mod compulsiv are şi el o denumire: rhinotillexomanie. Unele persoane ajung să-şi deformeze oasele feţei în urma acestei tulburări?

Sursa: BBC

Leave a Reply