Una din cinci mașini înmatriculate în București și Ilfov, interzisă în centrul Capitalei prin Taxa Oxigen

Primarul Gabriela Firea a modificat proiectul vinietei pentru București, astfel încât toate mașinile sub Euro 5 să plătească vinieta pentru a putea circula în Capitală, iar mașinile non euro, iar cele sub Euro 3 nu mai au voie deloc în centrul orașului, scrie Digi24.ro.

Potrivit proiectului pus în dezbatere publică site-ul Primăriei, toate mașinile sub Euro 5 trebuie să plătească vinieta pentru a putea circula în Capitală, iar mașinile non euro, Euro 1 și Euro 2 să fie complet interzise în centrul Bucureștiului.

Mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, in timp ce masinile cu Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi. Dacă va fi aprobată de Consiliul General, taxa ar urmă să fie aplicată de la 1 ianuarie 2020.

Conducătorii auto care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Sunt exceptate de la plata vinietei mașinile instituțiilor publice. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de „împuterniciți ai primarului general”. În formă inițială a proiectului, doar mașinile care nu erau înmatriculate în București și Ilfov plăteau o taxa, iar cele sub Euro 3 nu aveau deloc acces în centrul orașului, informează HotNews.ro.

Proiectul va fi dezbătut în ședința Consiliului General al Capitalei în 24 octombrie.  Măsurile anunțate de Gabriela Firea au ca scop combaterea poluării.

Edilul a a precizat recent că Bucureștiul se află pe locul șase la nivelul poluării și că își dorește o îmbunătățire a calității aerului. Cu această măsură se dorește și fluidizarea traficului, fiindcă în București și Ilfov sunt înregistrate circa 1,6 milioane de mașini.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.