Unii copaci pot trăi cu adevărat mii de ani.

Am văzut o mulțime de locuri centrate în jurul naturii și copacilor, dar acesta este cu adevărat unic!

O fotografie care ar putea arăta „cel mai vechi copac de pe pământ” este adesea distribuită pe rețelele de socializare. În iulie 2019, de exemplu, o postare pe Facebook susținea că arborele arătat mai jos ar avea 6.000 de ani și se afla în Tanzania. Postul a primit peste 50.000 de aprecieri.

”Arborele, Sunland Big Baobab are 6000 de ani și are un bar complet functional în interior. Cu un plafon înalt de 13 metri și o capacitate de 15 persoane, acest bar este singurul de acest gen!”

Este cel mai vechi copac de pe Pământ un Baobab vechi de 6000 de ani din Tanzania?

În urma acestei scrieri, niciun copac nu a fost verificat să aibă o vechime de 6.000 sau mai mulți ani. Posesorul de record pentru „ cel mai vechi copac din lume ” este un pin de bristlecone (Pinus longaeva), lângă Vârful Wheeler din Munții Stâncoși din Nevada. Acest arbore, supranumit „ Prometeu ” si a fost tăiat în anii ’60 de geograful Donald R. Currey.

Currey, căruia i s-a acordat permisiunea de la Serviciul Forestier din SUA pentru a preleva mostre principale de pini de peristă în zonă, a găsit 4.862 inele de creștere în centrul acestui copac. Deoarece condițiile dure ar fi împiedicat acest copac să formeze un inel în fiecare an, vârsta lui Prometeu a fost estimată la 4.900 de ani:

Currey a găsit un copac în această poienită, despre care credea că are peste 4.000 de ani. Acest copac a fost cunoscut de alpinistii locali sub numele de Prometeu. Există mai multe relatări despre modul în care Prometeu și-a îndeplinit sfârșitul. Unii spun că  instrumentul folosit pentru prelevarea probelor de bază s-a rupt în copac. Cu toate acestea, alții spun că Currey a considerat că are nevoie de o secțiune completă pentru a examina mai bine inelele copacului. S-ar putea să nu știm niciodată povestea adevărată a ceea ce s-a întâmplat cu Prometeu, dar știm cu siguranță un lucru: Currey a avut permisiunea de la Serviciul Forestier pentru ca arborele să fie tăiat. Numărarea inelelor a dezvăluit mai târziu că Prometeu conținea 4.862 de inele de creștere. Datorită condițiilor dure în care acești copaci cresc, este probabil ca un inel de creștere să nu se formeze în fiecare an. Prin urmare recordul pentru cel mai vechi copac aparține și unui pin. Conform  OLDLIST din Rocky Mountain , acest copac, supranumit „Methuselah”, poate fi găsit în Munții Albi din estul Californiei și are 4.850 de ani.

Nu am putut urmări originile specifice ale imaginii afișate mai sus. Această fotografie circulă online încă de la cel puțin 2004 și arată un copac de baobab mare ( Adansonia digitata ) într-o locație necunoscută (postările anterioare indicau că fotografia a fost făcută în Senegal, nu în Tanzania).

Arborii Baobab nu pot fi cei mai vechi copaci de pe pământ, dar sunt cunoscuți pentru un singur atribut arbore: circumferința lor mare. Copacii Baobab stochează cât mai multă apă în trunchiurile lor mari pentru a trece prin anotimpurile uscate din Africa. Trunchiul Baobobului Sunland din Africa de Sud a fost suficient de mare, cu un diametru de peste 10 metri, pentru a construi o mică bară de vinuri în interior.

Baobabul Sunland, care a murit în 2017 după despicarea trunchiului său, a fost estimat cândva la 6.000 de ani. Dar datarea cu carbon a arborelui Sunland a constatat că vârsta sa era mai aproape de 1.060 de ani .

Cea mai veche vârstă confirmată a unui copac de baobab este de 1.275 de ani .

Comentarii

Leave a Reply