Unilever se mută la Rotterdam după aproape un secol la Londra

Unilever, unul dintre cei mai cunoscuți giganți corporativi din Marea Britanie, a anunțat că va consolida sediul său juridic din Rotterdam, lovind brusc statutul britanic ca centru de afaceri european înaintea lui Brexit.

Gigantul alimentar anglo-olandez Unilever a anuntat ca va renunta la sediul social din Londra si va transfera toate operatiunile la sediul din Rotterdam, Olanda.

Totul poate fi pus in contextul Brexitului, chiar daca Unilever sustine ca nu aceasta ar fi cauza. Asigurarile date de Guvernul condus de Theresa May nu par a fi suficiente pentru compania care este una dintre cele mai mari din Marea Britanie.

Ca sa ne facem o idee despre importanta renuntarii la sediul social din Londra, trebuie spus ca Unilever detine peste 400 de branduri in momentul de fata.

Nu activeaza doar in domeniul alimentar ci si in cel al igienei si al ingrijirii personale, detinand branduri precum Dove, Rexona, Cif, Domestos, Clear, Axe etc. In Romania, compania detine patru fabrici si produce  printre altele inghetata Algida.

Reprezentantii companiei spun insa ca decizia nu are legatura cu Brexitul ci ar fi de fapt o metoda de simplificare a structurii pentru reducerea costurilor.

“Asa cum a anuntat si compania, decizia de a transfera cateva locuri de munca din Londra in Olanda este parte a unui proces de restructurare pe termen lung si nu are legatura cu plecarea Marii Britanii din UE”, a declarat un purtator de cuvant al guvernului britanic, citat de MarketWatch.

Fiind una dintre cele mai mari companii din Marea Britanie, grupul este un important factor al economiei.

Unilever a mai spus că angajarea a 7.300 de persoane în Marea Britanie și a celor 3.100 de persoane din Țările de Jos nu vor fi afectate de schimbări.

În plus față de sediul central din Londra, are trei facilități globale de cercetare la Port Sunlight în Merseyside, Colworth în Bedfordshire și Leeds, precum și la fabricile și depozitele de distribuție din întreaga Regatul Unit.

Unilever are vânzări anuale în Marea Britanie de aproximativ 1,8 miliarde de lire sterline, iar multe dintre produsele sale – inclusiv Persil, Dove, Magnum, Flora, Marmite și Lynx – sunt lideri de piață.

În anunțul de joi, Unilever sa întâlnit cu guvernele din Marea Britanie și Olanda. Primul ministru olandez Mark Rutte este un veteran al Unilever.

Deși compania nu a citat în mod expres Brexit ca motiv pentru mutarea sa, decizia este de așteptat să zdrobească guvernul lui Theresa May, cu doar un an, până când Marea Britanie va ieși din blocul comercial.

sursa: independent.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.