Viorica Dăncilă

Viorica Dancila, premier

Vasilica-Viorica Dăncilă este un politician român, membră a Partidului Social Democrat, care din 29 ianuarie 2018 ocupă funcția de prim-ministru al României. Este prima femeie din istoria României care ocupă această funcție. A deținut anterior două mandate succesive de deputat în Parlamentul European din partea PSD. În data de 27 mai 2019, Viorica Dăncilă devine președintele interimar al Partidului Social Democrat, după ce Liviu Dragnea este condamnat la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Viorica Dăncilă a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația din Teleorman a PSD. De-a lungul anilor a deținut poziții atât în cadrul PSD, cât și în cadrul administrației locale. Viorica Dăncilă a fost consilier local și consilier județean, până în anul 2009, când a fost aleasă ca europarlamentar, pentru un prim mandat. De asemenea, Viorica Dăncilă a deținut în partid funcțiile de președinte de organizație locală, vicepreședinte al Organizației PSD Teleorman, președinte al OFSD Teleorman, fiind, în prezent, președinte la nivel național al Organizației Femeilor Social Democrate.

Viorica Dăncilă a fost propusă la data de 16 ianuarie 2018 de către PSD pentru funcția de prim-ministru în cadrul Comitetului Executiv Național al partidului în urma demisiei prim-ministrului Mihai Tudose, tot din partea PSD. Guvernul acesteia a primit votul de încredere al Parlamentului pe 29 ianuarie 2018.

Viorica Dăncilă este căsătorită cu Cristinel Dăncilă, manager la OMV Petrom și fost consilier PSD în Consiliul Județean Teleorman. Împreună, cei doi au un fiu, Victor Florin. 

Comentarii

Leave a Reply