YouTube s-ar putea confrunta cu INTERZICERE totală în Rusia dacă gigantul tehnologic nu deblochează canalele de limbă germană ale RT, avertizează autoritatea de reglementare din Moscova

Oficialii de la Moscova au emis un ultimatum cu cuvinte severe companiei-mamă YouTube, Google, spunând că site-ul de streaming video ar putea fi confruntat cu restricții după ce a eliminat două canale administrate de serviciul de limbă germană al RT.
În declarația publicată miercuri dimineață, autoritatea de reglementare națională a țării, Roskomnadzor, a spus că „cere eliminarea tuturor restricțiilor de pe canalele YouTube RT DE și Der Fehlende Part (DFP), conduse de presa RT, imediat ce posibil.”

Potrivit autorităților, nerespectarea acestui fapt ar constitui o încălcare a legislației ruse și, „pentru astfel de acțiuni, o resursă de internet poate fi desemnată ca încălcând drepturile și libertățile fundamentale ale omului” și poate face față unui avertisment oficial.

„În cazul în care proprietarul platformei nu respectă avertismentul, legislația ne permite să luăm măsuri care să blocheze complet sau parțial accesul la aceasta”, a adăugat Roskomnadzor.

Marți, Ministerul rus de Externe a lovit decizia de a elimina cele două canale ca „un act de agresiune informațională fără precedent” și „o manifestare evidentă a cenzurii și suprimării libertății de exprimare”. Potrivit diplomaților, YouTube a acționat cu „connivența evidentă, dacă nu la insistența” autorităților germane.

Atât RT DE, cât și DFP au fost îndepărtate mai devreme în acea zi, se pare că nu avea nicio perspectivă de apel. YouTube susține că a încălcat regulile serviciului încercând să ocolească o grevă a „orientărilor comunității”, pronunțată pentru „dezinformare medicală” în patru videoclipuri. Detaliile presupusei încălcări nu sunt încă clare, dar redactorul-șef al RT, Margarita Simonyan, a spus că aceasta reprezintă „o declarație de război mass-media împotriva Rusiei de către Germania”.

Ministerul rus de Externe a avertizat, de asemenea, că ar putea lua măsuri împotriva presei germane în represalii asupra deciziei. „Adoptarea unor măsuri reciproce împotriva mass-mediei germane în Rusia, care, de altfel, s-a dovedit în mod repetat că a intervenit în afacerile interne ale țării noastre, pare nu numai adecvată, ci necesară”, a spus într-un comunicat.

Ministerul a continuat spunând că impunerea unor astfel de restricții este „singurul mod posibil de a concentra atenția partenerilor noștri asupra unui dialog constructiv și semnificativ în jurul acestei situații inacceptabile”.

Guvernul rus s-a angajat într-o confruntare cu YouTube în ultimele săptămâni în legătură cu materialul publicat de aliații din figura de opoziție închisă Alexey Navalny înaintea alegerilor parlamentare din țară. Înaintea votului de la începutul acestei luni, site-ul de streaming video a respectat în cele din urmă cererile de eliminare a materialului, despre care oficialii au spus că au încălcat legile naționale.

Apărând decizia de a respecta ordinul, CEO-ul YouTube, Susan Wojcicki, a declarat luni că exprimarea liberă este o „valoare de bază” pentru companie, adăugând că „atunci când lucrăm cu guverne, trebuie să luăm în considerare multe lucruri, indiferent dacă sunt legile locale sau ceea ce se întâmplă pe teren. ”

În urma alegerilor, Vasily Piskarev, șeful unei comisii a Dumei de Stat care investighează imixtiunea străină în afacerile interne ale Rusiei, a susținut că o serie de organizații au lucrat pentru a face presiuni asupra site-ului, alături de alte platforme online, pentru a refuza respectarea cererii și păstrarea interdicției material online.

„Un număr de ONG-uri străine – mai mult de 20 de organizații în total – în timpul campaniei electorale au cerut în mod deschis pe Facebook, Twitter și Google să nu respecte ordinele autorităților și să ignore cerințele legale rusești pentru a elimina conținutul interzis”, a spus Piskarev. El a promis că comitetul său va lua măsuri pentru a le restrânge activitățile în viitor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.